The Cascade of interventions

The cascade of interventions – Kender du det begreb? 

Jeg har gennem min tid forberedt kvinder og par, der har glædet sig til den forestående fødsel. De har gjort alt, hvad de kunne for at være forberedte og trygge til den kommende fødsel. Og alligevel har de bagefter stået med en rigtig træls fødselsoplevelse. Det kan der være mange årsager til.

En af de årsager, jeg ofte støder på, både ved dem, jeg selv har forberedt og dem, jeg først møder efterfølgende er, at der er blevet foretaget indgreb i fødslen, som har forstyrret både fødselsoplevelse og ammeforløb. 

Disclaimer: Du kan sagtens få alverdens indgreb, uden det betyder noget for din fødsel og amning. Det kan også være en rigtig god oplevelse. Det modsatte kan også være tilfældet, og det er det, jeg skitserer her.

Igangsættelse

Det kan være, at den gravide er gået 12 dage over og derfor tager imod anbefalingen om igangsættelse.  Selvom man føler sig klædt godt på til at mærke, hvad der er det rigtige for en selv, kan den igangsættelse også godt lokke. Især hvis man ikke har prøvet det før. Utålmodigheden fylder som regel på dette tidspunkt. Og måske smerter og tunghed. Der kan også være andre årsager til igangsættelse, fx begyndende svangerskabsforgiftning, men det er en anden snak. Her taler jeg ud fra den “normale” graviditet og fødsel. 

En igangsættelse betyder ikke nødvendigvis, at du så går i gang med at føde. Det kan jo tage dagevis (hilsen hende, der var 5 dage om at respondere på igangsættelsen ;-)). Hvis fødslen ikke går i gang, kan det være, at der skal gøres flere indgreb.

Måske tages vandet, måske sættes der et vedrop. Med vedrop følger ofte en epidural, da dine naturlige smertelindrende hormoner (endorfiner og oxytocin) ikke frigives i samme mængder, når du får kunstigt oxytocin (vedrop). Derfor føles veerne ofte mere smertefulde ved vedrop. 


Ifølge den svenske forsker Kerstin Uvnäs Moberg er samspillet mellem syntetiske og naturens hormoner uheldigt. Hendes forskning viser, at jo mere syntetisk hormon ve-droppet tilfører den gravide, desto mere snydes kroppen til at tro, at der ikke er behov for at øge dens naturlige hormonproduktion.Hanne Dam i Information


Epidural

En epidural kan medføre, at du bliver mere immobil og må ligge i sengen. Dit barn kan derfor få sværere ved at rotere ned i bækkenet. Den kan også medføre, at fødslen trækker ud. Det kan også være det, der skal til lige der, for at du får hvilet og får kræfter til at føde barnet, når virkningen ophører.

Nogle gange bliver barnet påvirket her, eller fødslen er trukket så langt ud, at den fødende ikke kan mere. Veerne bliver måske dårligere og dårligere, og der må skrides til akut kejsersnit.  

Kejsersnit

I DK er der heldigvis mulighed for at få et hud-mod-hud kejsersnit, hvis alt er ok. Hvis ikke det er muligt, får mor og barn ikke den første hud-mod-hud kontakt, hvilket kan forsinke mælketilløbet, hvilket epiduralen også kan medføre. Det kan også være, at barnet er påvirket af medicinen og kejsersnittet. Da kan det tage længere tid, før h*n er klar til at sutte. 

the cascade of interventions

Hindesprængning – at tage vandet

Af andre eksempler på indgreb i fødslen, som kan forstyrre, er at vandet tages for at få sat skub på presseveerne. Og ja, for at forcere fødslens fremgang af forskellige årsager. Men det er ikke altid, at barnet er klar til det. Her kan man risikere, at barnets hoved simpelthen trænger skævt ned i bækkenet, hvilket besværliggør rotationen. Nogle gange må man bruge en sugekop og andre gange foretage et akut kejsersnit. Og endnu andre gange kommer barnet ud af fødselskanalen uden problemer.

Ethvert indgreb medfører risiko for flere indgreb

Nu har jeg malet et billede, som muligvis føles som et skræmmebillede. Det er billedet af the Cascade of interventions, som jeg mener, alle gravide og evt. partnere bør være bevidste om, inden de går i fødsel. Ethvert indgreb medfører risiko for flere indgreb.

Dermed ikke sagt, at du altid skal sige nej til et indgreb. For der er naturligvis situationer, hvor der ikke er andre muligheder. Og rigtig mange eksempler på fødsler fyldt med indgreb, som er gode oplevelser. Men du er nødt til at vide, at dine valg kan have konsekvenser, som du ikke havde ønsket dig. Når man ved, hvad man takker ja til, vil helingsprocessen efterfølgende ofte være lettere.

Vil du gerne forberedes til din forestående fødsel, så kan du få privat fødselsforberedelse hos mig. Har du en fødsel bag dig, som gør ondt at tænke på, så vil jeg gerne støtte dig i din helingsproces med en eller flere samtaler.