Min livmoder – en slatten ballon?

livmoder

Om blødning efter fødslen

Inden jeg skulle føde vores yngste barn fik jeg fra flere sider fortalt, at min livmoder måske ville have svært ved at trække sig sammen efter fødslen, fordi det var femte fødsel. Dermed var jeg i risiko for at bløde for meget.

Det, jeg helt konkret fik at vide var, at min livmoder kunne sammenlignes med en ballon, som var blevet pustet op mange gange. 

Jeg forstår godt analogien, men jeg bryder mig ikke om den. Dybt inde i mig mærkede jeg, at det ikke var sandt. I hvert fald ikke for mig og min krop. Jeg mærkede en stærk og kraftfuld livmoder, men billedet af ballonen satte sig alligevel i mig. 

Mine fornemmelser omkring blødning efter fødslen fik mig i gang med et større researcharbejde. Jeg blev så meget bekræftet i mine fornemmelser, da jeg bl.a. læste Michel Odent, Sarah Buckley , Sara Wickham & Ina May’s Guide to Childbirth. 

“At the time when Mother Nature prescribes awe and ecstasy, we have injections, examinations, and clamping and pulling on the cord. Instead of body heat and skin-to-skin contact, we have separation and wrapping. Where time should stand still for those eternal moments of first contact, as mother and baby fall deeply in love, we have haste to deliver the placenta and clean up for the next ‘case’. “

Sarah Buckley

Oxytocin vs. adrenalin

Overordnet var svaret, at oxytocin jo er katalysatoren for, at livmoderen (fortsat) trækker sig sammen, så moderkagen kan løsne sig og fødes, og så blødningen ikke bliver for stor. Så ja, masser ro, hud-mod-hud og ingen stress. Ingen adrenalin som hæmmer oxytocin. 

Derfor og fordi jeg ved, hvilke retningslinjer, jordemoderen skal arbejde ud fra, skrev jeg på min ønskeliste, at jeg ønskede “så uforstyrret en efterbyrdsperiode som muligt”, og at jeg gerne ville frabede mig træk i navlesnoren, tryk på maven (det er standard procedure at gøre) og stress for at få moderkagen ud.” Jeg skrev endvidere: “Jeg ønsker, at vi alle har tillid til, at min moderkage kommer ud. Hvis moderkagen er lang tid om at komme ud, plejer det at hjælpe, hvis jeg rejser mig op eller bare op i squat.”

Min jordemoder – min bodygard

Da det blev en hektisk fødsel, var der mange på stuen, da jeg havde født. Min kendte jordemoder gjorde, hvad hun kunne for at skabe et helligt og roligt rum omkring os. Jeg havde talt med hende om at jeg mærker ALT, også hvis hun skulle blive bekymret for, hvornår moderkagen skulle fødes. Så hun lod mig mærke, at der var god tid, og at hun havde tillid til mig og min krop. Præcist som jeg havde ønsket det.

Men ind fra den ene side kom en anden fagperson  og spurgte noget i stil med, om vi snart skulle få født den moderkage. Jeg var lige ved at trække mig helt ind i min krebse-skal og tænke, at så beholder jeg bare moderkagen inde i mig. Men min jordemoder fik heldigvis hendes energi væk og sagde noget i stil med, at det har vi styr på. Hun støttede mig i at finde tilbage til mig selv og vupti kom min moderkage. Og jeg blødte ikke noget særligt. Min livmoder var stærk og livskraftig. Den vidste hvad den skulle gøre, på trods af diverse indgreb i fødslen. Den var IKKE som en slatten ballon.

Kan nogle kvinder bløde mere end andre?

Jeg havde en følelse af, at jeg er bygget til at kunne bløde mere end nogle andre kvinder er. Og mere end hvad der er inden for normalen. Det bekræftede min læge faktisk, fordi hun målte min blodprocent, og hun var helt med på min egen teori. Jeg tror ikke, der findes videnskabelige artikler, der kan bekræfte det, men forleden lyttede jeg til episoden “Birth your Placenta” i podcasten Birth Heals. Her sætter jordemoder Krista Bella fuldstændig ord på alt det, jeg mærkede.

Jeg må anbefale alle, der skal føde at lytte til dette fantastiske afsnit. Dels for at forstå, hvad din krop virkelig kan og dels for at være forberedt på, hvad du kan møde efter fødslen som fødekvinde. Når du har lyttet til podcasten, så er du næsten med garanti fyldt op af en følelse af power og tillid. Præcist som du har brug for, når du skal føde <3 

Disclaimer

Jeg taler ud fra mine egne oplevelser og ud fra den normale fødsel. Hvad der er sandt for dig, ved kun du. Og sker der en masse medicinske indgreb i fødslen, kan alt se anderledes ud. Jeg har linket til forskellige artikler, du kan læse, hvis du ønsker belæg for mine udtalelser.

http://sarahbuckley.com/leaving-well-alone-a-natural-approach-to-the-third-stage-of-labour

http://sarawickham.com/wp-content/uploads/2011/10/a1-further-thoughts-on-the-third-stage2.pdf