One foot in and one foot out of the pregnancy 

at vente barn igen

Når man venter et barn igen efter at have mistet, kan verden opleves fuldstændig forandret.

Uanset hvornår man har mistet – i graviditeten eller efter.

Hvornår er man klar igen?

Lige efter man har mistet, får man måske at vide, at man bare kan gå i gang igen, når næste menstruation har været der. Det er sådan den medicinske tilgang, hvis du spørger mig. Hvis man har aborteret tidligt, kan man måske argumentere for, at kroppen er klar igen i den følgende cyklus. Eller er den? Hvis man har født et større barn, som er dødt, så vil kroppen have brug for lige så lang tids restitution, som hvis man havde fået et levende barn. WHO anbefaler mindst 6 måneder til næste graviditet efter en fødsel.

Men hvornår er man sjæleligt og mentalt klar til at byde en lille ny sjæl velkommen i sin krop? Det ved kun den, der står i det. 

Bekymringer og glæde

Når man har oplevet at miste, oplever mange at føle sig frataget muligheden for at glæde sig ubetinget i en efterfølgende graviditet. Man kan sige, at man mister den “uskyldige” eller “naive” tilgang, mange af os kan have til det at vente et barn. Der, hvor man slet ikke overvejer, at noget kan gå galt. Det i sig selv kan være en kæmpe sorg. Ikke at få lov at glæde sig ubetinget. Der er altid et lille “men” et eller andet sted. Du kan sige til dig selv, at det sker ikke igen (og så hvisker den lille stemme “men det ved du jo godt, at ingen kan garantere dig”). 

Samtidig kan det være enormt svært at tillade sig at være glad og nyde det lille liv i maven, når der også er sorg og tårer over det barn, der ikke blev. Det kan måske også være omverdenens reaktioner, der besværliggør ens rummelighed overfor alle de modstridende følelser. 

Forventningens sorg

Mange forældre går ind i den nye graviditet uden at turde give sig helt hen, i frygten for, at det “går galt” igen. På engelsk siger man, at man har “one foot in and one foot out of the pregnancy”. Man deler måske ikke nyheden om graviditeten, før man er langt inde i den eller slet ikke, fordi man vil forsøge at beskytte sig selv. På samme måde venter mange med at offentliggøre barnets fødsel, indtil man er sikker på, at barnet overlever (men er man nogensinde det?). Det kan være enormt svært at turde knytte sig til barnet i maven men også efterfølgende. Mange får tilbudt alle de ekstra scanninger, de har brug for, og mange beretter, at de kun giver ro lige i det øjeblik, man ser sit levende barn på skærmen og måske i de efterfølgende dage, og så starter bekymringerne igen. 

Alle, der har prøvet at miste, ved formentlig, at det ikke hjælper noget at forsøge at undgå at mærke kærligheden. Kærligheden ER der – barnet ER der, uanset om man mister det eller ej. Og nogle vil måske mene, at sorgen lettere kan få plads, hvis man har tilladt sig at knytte sig helt til barnet. På den måde ved man, hvad man sørger over. Det kan nemlig til tider føles svært at sørge over et barn, man ikke har haft fx en hverdag og oplevelser med. Men kærligheden er et vidne om, at der var et barn. Og at man er forælder længe før barnet fødes. 

Erstatning?

Mine forældre mistede min lillebror i 1981 nogle dage efter fødslen. Beskeden til dem var “glem det, få et nyt barn og kom videre.” Det er simpelthen så barskt, at barnet, de mistede ikke blev anset som et barn, et menneske, et medlem af familien. Men nærmere som en besværlig livsomstændighed, man skulle skynde sig at bevæge sig videre fra. Det var vel ud fra devisen, at et nyt barn kunne erstatte det barn, de havde mistet, at de fik rådgivning om at få et nyt barn så hurtigt som muligt. Jeg har altid vidst, at jeg manglede en bror, selvom jeg har en dejlig, levende lillebror. Men det var først som ung voksen, at vi faktisk talte om det i min familie, fordi mine forældre jo havde fået at vide, at det var bedst at glemme alt og komme videre. 

Det barn, der kommer efter et mistet barn, kan aldrig blive en erstatning for barnet, der døde. Et nyt barn kan aldrig erstatte et mistet barn. Når man vælger at få et barn mere, er det fordi man har et ønske om et levende barn. Og det er formentlig det samme ønske, man havde inden man mistede. 

Rainbow baby

På engelsk bruger man udtrykket Rainbow Baby om barnet, der kommer efter det døde barn. “After the storm comes a rainbow”, siger man. På den måde inkluderes det døde barn, og det næste barn får sin egen plads i familien. For nogle giver det ikke mening, og for andre er det lige præcist sådan det føles. Der er ikke noget rigtigt eller forkert i dette. Vi er alle med vores sorg på forskellige måder og til forskellige tider.

Tillidsfuld Graviditet

Tillidsfuld Graviditet er mit tilbud til forældre, der venter sig igen efter at have mistet. Det har været de smukkeste oplevelser at få lov at holde rum for forældre, der er med alle følelserne på skalaen fra sorg til glæde og at forberede de kommende fødsler på samme tid. Næste hold oprettes i efteråret 2023. Det er naturligvis altid muligt at kontakte mig, hvis du føler, at jeg er den rette til at hjælpe dig i den situation, du står i.

at vente barn igen