6 tips til naturlig igangsættelse af fødslen

igangsættelse

Hvordan sætter jeg selv min fødsel i gang? Findes naturlig igangsættelse?

Du kan sandsynligvis ikke selv sætte fødslen i gang, hvis ikke kroppen er klar til det. Men du kan gøre nogle ting, der understøtter den naturlige igangsættelse. Jeg har tidligere skrevet et blogindlæg om emnet, men i dette indlæg vil jeg gerne sætte fokus på, hvad du selv kan gøre.

Det er vigtigt for mig at understrege, at de fleste af rådene er erfaringsbaserede og ikke evidensbaserede. Der er således ingen garanti er for, at noget af det virker. For basalt set, så bestemmer din krop selv – og husk at have tillid til din dejlige krop.

Overordnet set skal du fokusere på at få din krop i en dejlig AFSPÆNDT tilstand – gerne i OXYTOCINRUS. Det betyder, at du skal undgå alt, hvad der stresser dig, fordi det udløser adrenalin, som hæmmer oxytocin.

Så her er seks tips til naturlig igangsættelse af fødslen

1) Visualisering

Først og fremmest kan du bruge energi på at visualisere fødslen. Forestil dig, hvordan du vil tage dine veer, mens du øver din vejrtrækning. Hvis du fx skal føde hjemme i vand, så gør fødekarret klart og læg dig ned i det, mens du fokuserer på fødslen. Tænk på alt det dejlige, der skal ske og tænk på, hvordan det bliver at modtage din baby. Tag gerne en lille snak med din baby om, at hun eller han er så velkommen og ønsket, og aftal gerne at I skal samarbejde om fødslen.

2) Akupressur

På indersiden af din ankel, 4 af dine egne fingre over ankelknoglen sidder punktet SP6. Det kan du stimulere med et hårdt tryk i et minut ad gangen i så lang tid, du orker. Det er også et oplagt partnerpunkt, da der kan være langt ned til anklen med en meget stor mave.
Der findes også andre gode akupressurpunkter, men det er en god idé at få hjælp af en, der er uddannet i at bruge punkterne til igangsættelse. 

3) Rebozo

Rebozo er en teknik, hvor du får din partner eller din veninde til at bruge et tørklæde til at ryste dig. Der findes et utal af stillinger, du kan blive rystet i, og vi kan opfordre dig til at finde videoer på youtube. Rebozomassage vil få din krop i en dejlig afspændt tilstand, der kan øge dit oxytocinniveau, hvilket er nødvendigt for at komme i gang med at lave veer. Om ikke andet, så er det utroligt dejligt at blive rystet igennem. Hvis I ikke føler jer sikre i at gøre det selv, så findes der mange private, der udbyder rebozobehandling, også i forbindelse med igangsættelse.

4) Sex, massage, varme bade, og andre oxytocinboostere

Som nævnt i begyndelsen skal du forsøge at gøre ting, der øger dit niveau af oxytocin i blodet. Hvis I vil forsøge at sætte fødslen i gang med sex, virker det nok ikke med en hurtig omgang pligtsex men nærmere en lang opvarmende massage, ro i hovedet og glemme alt omkring sig og vigtigst at få orgasme. Her oplever vi det højeste peak i oxytocinet næstefter en fødsel.

Brystvorterne er direkte forbundne med livmoderen – det ved alle, der har prøvet efterveer. Når baby lægges til brystet, trækker livmoderen sig sammen. Derfor kan der være ræson i at prøve at stimulere brystvorterne som optakt til fødsel. Og hvorfor ikke kombinere det med ovenstående?

Derudover skal du finde ud af, hvad der gør dig afspændt. Hvad er velvære for dig? Søvn og hvile er selvfølgelig et must!

5) Spise dadler

Nogle hævder, at man, ved at indtage 6 dadler om dagen den sidste måned inden termin, kan hjælpe igangsættelsen af fødslen.

6) Drikke hindbærbladethe

Hindbærblade skulle hjælpe til at smidiggøre vævet, således at det forebygger bristninger. Nogle hævder, at hindbærblade kan blødgøre livmoderhalsen og få livmoderen til at trække sig sammen, hvilket er det, en ve er = muskelsammentrækning. Flere kvinder beskriver, at deres udvidelse under fødslen er gået hurtigt og nemt samt at livmoderen har trukket sig hurtigt sammen efter fødslen. Du kan drikke 1-2 kopper om dagen fra 3 uger før termin. Det er vigtigt at understrege, at dette råd kun er baseret på erfaringer og ikke på evidensbaseret videnskab. Men uanset om det virker eller ej, så smager det virkelig dejligt.

Jeg ønsker dig held og lykke med projektet – om ikke andet er alle tingene forkælelse, som enhver gravid fortjener! Rigtig dejlig fødsel!