6 tegn på fødsel

tegn på fødsel

ENDELIG nåede du datoen, som du har ventet spændt på i ca. ni måneder. Terminsdatoen. Men er der tegn på fødsel?

For mange er terminsdatoen et skæringspunkt, og det kan være svært at forestille sig, at der skal gå yderligere en uge eller to, før man skal møde sit livs kærlighed. (eller mere…)

Alle tegn tolkes. “Var det en ve?”, “Siver mit vand, eller er det udflåd?” ALT kan tolkes som tegn på fødsel. Og det er virkelig svært at lade være, for det er jo så dejligt at være forberedt.

Så hvad jeg holde øje med?

6 tegn på fødsel kan være:

  • Diarré: Mange kvinder oplever tiltagende løs afføring dagen op til fødslen. Kroppen er nemlig så smart, at den sørger for at gøre plads til fødslen.
  • Humøret: Da hormonerne arbejder derudaf, kan det godt spille ind på humøret. Vi oplever opkald fra kvinder, der grædende fortæller, at de har mistet troen på, at de nogensinde kommer til at føde.
    Opgivelse, anspændthed, rastløshed og irritation er bare nogle af de følelser, man kan opleve lige op til fødslen. Det kan faktisk være et tegn på, at man er i latensfasen. (Og ofte får vi en sms et par dage senere om, at kvinden har født)
  • Slimprop/Tegnblødning: Når slimproppen (stor klat slim med lidt blod) går, kan det være et tegn på fødsel. Den kan dog også gendanne sig igen, så du kan aldrig være sikker på, at det er et tegn på fødsel. Der kan også forekomme tegnblødning, som er lyserødt, frisk blod.
  • Ømhed i bækkenet, lysken, kønsben eller hofter kan skyldes, at du frigiver hormonet relaxin, som skal få dine led og ledbånd til at give sig. I slutningen af graviditeten frigives store mængder af  hormonet, fordi bækkenet skal kunne give sig i fødslen.
    Derudover trænger dit barn længere ned i bækkenet inden fødslen, hvilket også kan give ømhed. Til gengæld mærker du måske en større lethed i forhold til din vejrtrækning, fordi baby ikke fylder opadtil. At barnet trænger længere ned, kan også give sig til udtryk i en tyngdefornemmelse.
  • Plukkeveer eller veer? Forskellen på plukkeveer og veer er generelt set, at plukkeveer ikke kommer regelmæssigt, og at de stopper igen. Veer gør ikke nødvendigvis ondt og slet ikke i starten, så det kan være svært at vurdere, om det er veer eller plukkeveer.
    Så hold øje med om de bliver regelmæssige, fx med en app til at time veer. Hvordan føles veer? Ja, det er meget individuelt, men ofte føles det som en menstruationsagtig murren foran i begyndelsen, og efterhånden bevæger smerterne sig om i lænden. (Nogle kvinder oplever vesmerter i benene.)
  • Vandafgang: 10-15 % af alle fødsler starter med vandafgang. Det er altså ikke som på film, hvor nærmest alle fødsler starter med “The water broke” og fuld udrykning. Vandet kan gå i en kæmpe skylle og det kan sive lige så stille. Er du i tvivl, om vandet er gået, så tag et bind på og kontakt fødeafdelingen.
 
 
Jeg vil opfordre til, at du som gravid begynder at tænke terminsperiode i stedet for terminsdato. På den måde vil du måske ikke føle dig så presset omkring den specifikke dato. Din baby kommer ud, når din baby er klar. Og du skal naturligvis også være klar.

Kniber det med tålmodigheden kan du jo forsøge med tips til naturlig igangsættelse.