Den hellige stund efter fødslen

The Sacred Hour – Den hellige stund

Tiden lige efter dit barns fødsel er hellig. Derfor kaldes den ofte for The Sacred Hour – og må meget gerne vare længere end en time.

Forelskelse

Som nybagt mor kan tiden være helt magisk, og mange af os tænker tilbage på netop tiden lige efter fødslen med de vildeste følelser, nærmest som en forelskelse. Den intensitet, vi oplever lige efter fødslen, kommer aldrig tilbage. Og den er måske grunden til, at mange kvinder kan opleve at “savne” deres fødsel.

Hud-mod-hud

I de hellige timer efter fødslen bør mor og baby have ro til hud-mod-hud kontakt for deres begges velbefindende såvel som for tilknytningen og amningen. Og det er faktisk ikke kun pladderromantik. For der er lavet forskning, der viser, at både mor og baby bl.a. får stabiliseret deres vejrtrækning, temperatur og stressniveau.

Børn, der får tilstrækkelig hud-mod-hud kontakt, græder generelt mindre, og ved den umiddelbare kontakt efter fødslen betyder det sågar, at barnet selv kan møffe sig op og finde brystvorten og begynde at sutte. Hvis du lader barnet selv få tid til at møffe sig op og finde brystet, stimulerer du dets instinkter, hvilket naturligvis er en styrke, barnet kan tage med sig ud i livet. Hvis du klikker her, kan du se en video, hvor Breast Crawl demonstreres.

Oxytocin

Hormonet oxytocin udløses ved hud-mod-hud kontakt, hvilket øger morens sociale kompetencer og dermed hendes evne til at læse barnet og tage det ind. Det er bl.a. derfor, at oxytocin kan kaldes vores yngeplejehormon. Det er også det hormon, der får mælken til at løbe og er dermed en forudsætning for en vellykket amning.

Nyd din baby i den hellige stund

Det vil således være smart at vente så længe som muligt med at få din baby undersøgt. Hvis alt er, som det skal være med jer begge, er der ingen grund til at forhaste den første børneundersøgelse men tværtimod nyde, dufte, kysse, beundre og værdsætte din baby. Din baby vil lynhurtigt forandre sig, så “grib øjeblikket”. <3