Maria, førstegangsmor:

Hej Astrid, Tusind tak for dit besøg!
Siden du har været her har jeg endelig følt mig som mig selv igen. Som om der er kommet samling på mig og ro på det hele igen. Som om jeg er kommet tilbage.  Så tusind tusind tak!! Det var alt hvad jeg havde brug for. Virkelig! Så tusind tak for nærvær og ører osv.

Anne, andengangsmor:

Jeg vil gerne sige mange tak, Astrid, fordi du kom og snakkede fødslen igennem med mig efterfølgende. Jeg var slet ikke sporet ind på, at vi skulle et sådant forløb igennem igen, og jeg er bare rigtig glad for at have nået at have privat fødselsforberedelse sammen med dig, så der var mere ro på i forhold til det, vi tidligere har været igennem. Mange tak for din kompetente, nærværende og varme måde at gå til det “svære” på.

Mette, førstegangsmor

Jeg havde Astrid med til min fødsel, både som støtte til mig selv men også for min mor, som skulle være med under hele forløbet. Jeg havde en rigtig god kontakt med Astrid lige fra starten og det gav mig en stor tryghed at hun skulle med til fødslen for det var tydeligt at hun vidste hvad hun havde med at gøre og at hun ville kunne hjælpe med mange gode råd og guiden under fødslen.
Også inden fødslen fungerede hun som en coach for mig, når der var nogle ting jeg havde brug for at få vendt.
Selve fødslen strakte sig over 23 timer og Astrid var en rigtig god hjælp hele vejen igennem, dette har resulteret i at jeg fik en god oplevelse på trods af alle smerterne. Kan kun give hende mine varmeste anbefalinger.

Jannie, andengangsgravid:

Jeg er ved at lytte til den optagelse jeg lavede da vi mødtes og det er så helende at lytte til!!! Jeg kan høre at jeg fik vendt hele min situation på bedste vis og det gavner mig nu. Du anbefalede visualisering ift ny graviditet og det har jeg gjort – med effekt!

Camilla, andengangsmor:

Er virkelig glad for, at det gik så godt og for at vi fik bearbejdet den første fødsel. Jeg tror helt sikkert, det har hjulpet at få det hele snakket igennem for at kunne slippe den tidligere oplevelse. Jeg følte i hvert fald ikke på noget tidspunkt, at den første fødsel “forstyrrede” mig i at gennemføre denne fødsel. Så jeg vil også sige tak til jer, for det har været en stor hjælp at få bearbejdet det, og jeg synes det er et fantastisk koncept, I har for os, som har haft en dårlig fødselsoplevelse tidligere. Min egen jordemoder kunne ikke rigtig tilbyde mig andet, end et planlagt kejsersnit, så det er dejligt, at I kan tilbyde et alternativ!

Sara, andengangsmor:

Da jeg var allermest presset, sagde hun tre ord, jeg altid vil huske fra den fødsel, og som hjalp mig igennem: ”Tal til ham” (altså min søn). Hun er en kvinde, der selv har født flere børn, og jeg følte mig virkelig forstået af hende, som jeg tror, kun en anden kvinde, der har født, kan. Hun er professionel, hjertevarm og er en nærværende kvinde med situationsfornemmelse. Astrid får min varmeste anbefaling som doula.

Førstegangsmor:

Forberedelse til en kropslig begivenhed

For fem år siden tilbragte min kæreste og jeg vores sommerferie i Spanien, hvor vi vandrede på Camino de Santiago. Det er en lang tur, ca 800 km, som vi gik á 20-40 km/dag. Forud for rejsen havde vi forberedt os godt og grundigt. Vi havde prøvet vandrestøvler og rygsække i alle byens friluftsbutikker. Læst rejseberetninger for at lære af andres erfaringer. Set tv-programmet Bertelsen på Caminoen. Researchet efter de bedste strømper, for at undgå vabler. Onlineshoppet efter de letteste vandbeholdere.  Og så videre og så videre.

I månederne op til gik vi stort set alle steder hen, og tog en ugentlig 25 km vandretur fra Trøjborg til Skovmøllen og hjem igen.

Vores grundige forberedelser betød, at vi var i form, kun bar 6 kg oppakning hver og havde en rigtig god ferie uden de store gener (- plus det at Caminoen er et fantastisk sted, og vi mødte en masse interessante mennesker undervejs -). Modsat fx den 20-årige østriger, vi mødte, hvis 18 kg tunge kæmperygsæk begyndte at volde ham og hans ryg og fødder mere og mere besvær som kilometerne forsvandt.

Da jeg blev gravid med termin i juli 2017, havde vi igen et ønske om at være velforberedte. En fødsel er en måde at bruge sin krop på, som er ulig noget andet, jeg nogensinde har prøvet. Men modsat Caminoen, hvor man kan træne ved at vandre derhjemme, kan man ikke direkte træne til at føde. Man kan forsøge at forberede sig mentalt, men man kan ikke gøre sig kropslige erfaringer, før man står i det.

Spirituel vs. kropslig begivenhed

I det offentlige blev vi tilbudt 2×3 timers fødselsforberedelse, men det virkede, også på forhånd, som alt for lidt for os. Til sammenligning består konfirmationsforberedelse af 48-56 lektioner (http://www.km.dk/borgerinformation/konfirmation/), hvorudover præsten ofte anbefaler, at den kommende konfirmand også deltager i 10 gudstjenester.

Der er selvfølgelig en grundlæggende forskel i at konfirmationen er en spirituel begivenhed, mens fødslen, i hvert fald i manges øjne, er en (overvejende) fysisk begivenhed. Men i mine øjne gør det det ikke spor bedre, og jeg vidste fra start af, at jeg havde brug for at forberede mig bedre.

Forberedelsen til fødslen

Derfor læste jeg faglitteratur, fødselsberetninger og blogs om emner relateret til graviditet og fødsel. Jeg så dokumentarer, og fulgte diverse fødselsrelaterede Facebook-grupper og Instagram-konti. Og så besluttede vi meget tidligt, at vi ønskede at have en doula med til fødslen. For når vi ikke selv havde mulighed for at tilegne os ekspertise på området, måtte vi alliere os med en, der havde. Denne rolle kunne selvfølgelig også tilfalde jordemoderen, men grundet skrækhistorierne om denne faggruppes undernormering og deraf følgende ubehagelige fødselsoplevelser, turde vi ikke at stole på, at jordemoderen ville kunne stå til rådighed på den måde, vi havde brug for. Ydermere virkede det som et win for alle, hvis vi hyrede en privat fødselshjælper, for så ville vores behov for jordemoderens tilstedeværelse sandsynligvis være mindre, og hun ville være fri til at give andre fødende mere af sin tid.

At have en paraply med

Nu er vi på den anden side af fødslen, og vi er begge virkelig glade for vores beslutning. Gennem vores egne forberedelser og samtaler med jordemoderen og vores doula, Astrid, var vi rigtig godt klædt på til fødslen. Det gjorde os bedre i stand til at træffe informerede valg på forhånd og huske de valg i situationen, og det gjorde også, at vi bedre kunne tackle uforudsete komplikationer undervejs.

Selvom vi ikke fik brugt hvert eneste af de mange redskaber, vi havde med (fx viste det sig, at jeg foretrak at klare veerne med tomt hoved og rolig vejrtrækning, så jeg muligvis kom til at hvæse “Stop!”, da min søde kæreste ville hjælpe mig i gang med en visualisering, da jeg var midt i en ve), er vi SÅ glade for, at vi havde en fyldt mental værktøjskasse og en ekstra holdkammerat med os. Det er lidt ligesom at have paraply med, og så det ikke begynder at regne: det kræver en lille ekstra indsats, men hellere være på den sikre side og holde sig tør i stormen end at blive druknet af en uforudset byge.

Sarah, førstegangsfødende:

Jeg kunne mærke, hvordan min krop arbejdede sig langsomt, men sikkert fremad og jeg understøttede den bare. Uden videre tanke. Sådan var det faktisk for mig under hele fødslen. Jeg mærkede, hvad kroppen ville have mig til, og så gjorde jeg det. Jeg følte ikke på noget tidspunkt, at jeg ikke kunne mærke min krop. Jeg følte, at jeg kunne gøre noget hele vejen igennem. At min krop fortalte mig, hvad jeg skulle gøre fra den første ve.

Jeg har en fornemmelse af, at jeg klarede det super godt. Jordemoderen sagde, at hun sjældent havde oplevet en førstegangsfødende så velforberedt og tog så meget ansvar for/vidste, hvad der skulle ske. Jeg udvidede mig hurtigt, gav ikke op på noget tidspunkt, fik ingen smertestillende eller andre indgreb. Jeg havde ikke smerter som sådan, og ved nogle af veerne var jeg i sådan en ekstase-nydelses-tilstand. Næsten helt orgasme-agtigt! Så træningen virkede og det var alt i alt en god oplevelse! Jeg er meget forundret over, hvad kroppen egentlig kan.

Tora, førstegangsmor med dårlig fødselsoplevelse bag sig:

Jeg har haft jeres konsultation i tankerne rigtig meget – og var især glad for den psykiske del: at føle, jeg vandt min integritet tilbage. Kom ud af det “sorte hul” og hen mod det, der er vigtigt for mig, det jeg kunne have gjort eller sagt, hvis jeg havde været der i dag. Det var rigtig godt at få styringen tilbage igen i fødslens sidste fase. Så 1000 tak for det. De fysiske tricks og ideer til en anden gang – dem er jeg bestemt lige så glad for. Og især tanken om, at Claus vil kunne være den trygge base for mig til næste gang. Det var en øjenåbner for mig! Og det er her, vi begge er enige om, at vi skal arbejde noget mere med jer, når vi kommer så langt, at der er endnu en graviditet i luften.

Lotte, andengangsgravid:

Jeg vil bare sige tusinde tak for hjælpen ift. min næste fødsel, som er om et par måneder. Samtalen har virkelig hjulpet mig meget og på en måde er det vildt at tænke på, at en snak med jer har kunnet ændre min tankegang. Jeg er i hvert fald ikke bange mere – også selvom jeg virkelig prøver at sige til mig selv, at det er okay, hvis jeg er, men det er jeg ikke.

Jeg har et billede i mit hoved nu, som forklarer mig, hvorfor jeg blev så bange i starten af min første fødsel, da jeg fik vestorm, og hvorfor jeg gik i chok bagefter og ikke kunne give mig selv 100% til min datter. Jeg skulle have noget tid til at komme mig ovenpå oplevelsen og det er nu helt okay for mig, og jeg har ikke dårlig samvittighed eller synes, det er underligt, hvorfor jeg havde det, som jeg havde.

Pernille, førstegangsmor:

Mine bekymringer over om min krop kan være afspændt har plaget mig meget i graviditeten. Men efter at have lært forskellige teknikker i varmtvandsbassinet har jeg oplevet, at jeg kan være afspændt på kommando.  Denne viden giver mig ro og en følelse af at jeg kan klare fødslen. Jeg har været glad for konkrete handlinger til hvordan oxytocin kan fremkaldes hos mig, og at jeg VED, at jeg kan komme ind i tilstanden.  Viden om at jeg kan øge oxytocin niveauet på kommando via forskellige handlinger giver mig ro og en følelse igen af at jeg kan klare fødslen.

Jeg havde en forestilling om, at jeg under fødslen enten vil havne i den gode fødsel eller i den dårlige fødsel. Efter en introduktion af ovennævnte redskaber ved jeg nu, at jeg kan bevæge mig imellem disse to fødsler, hvilket giver mig mere ro. Som par føler vi, at vi er ”to” om fødslen, og vi har lavet en liste over de metoder, vi kan bruge. Dette giver os en tryghed og ikke mindst giver det mig følelsen af ikke at stå med det hele selv.

Mette, andengangsmor:

Jeg fik et forløb med En ANDEN start i gave af mine forældre. De sagde, de ikke ville se mig opleve det mareridt, jeg gik igennem ved første fødsel, igen. Og jeg fik en fantastisk fødsel, hvor jeg sagtens kunne klare de udfordringer, der kom, og hvor min mand var en rigtig god støtte. Jeg er meget taknemmelig over at få den hjælp! Barselstiden er også SÅ meget nemmere end første gang!

Nanna, andengangsmor:

Astrid var en nærværende, empatisk og god underviser. Jeg følte mig taget meget godt i mod – og meget velkommen. Hun fik det til at fremstå, som om, ingen spørgsmål var dumme, og jeg syntes, der var en rigtig god balance mellem professionel og personlig. Når det går så tæt på, som både selve det at tale om fødsel, underliv og deslige, og at ligge og lave vejrtrækningsøvelser sammen, så var det tillidsvækkende, at hun også gav lidt af sig selv.

Helle, førstegangsmor:

Astrid var vores fødselscoach, både ved møder inden fødslen og via mailkontakt. Hun var god til at få stillet de spørgsmål, som fik sat alle de vigtige ting i fokus. Og netop fordi vi fik sat os ned og talt tingene igennem, kunne vi forholde os konstruktivt til det, der gjorde os utrygge. Det resulterede i, at vi fik en fødselsoplevelse, der var bedre, end vi nogensinde havde turde håbe på.