Blog

Hvorfor jeg elsker at være doula

At være doula er for mig det mest meningsfulde arbejde, jeg kunne forestille mig. Der er så mange gaver i at være en kvindes doula, om end det kan være svært at forklare med ord.

Nogle eksempler fra mit doulaarbejde

Fire gange har jeg været hende, der sidder uden for en operationsstue og venter på, at baby bliver forløst ved kejsersnit. Mange gange har jeg været praktisk gris ved hjemmefødsler. Endnu flere gange har jeg været hende, der har trykket fast på lænden under hver ve. Og hende, der trækker vejret sammen med den fødende og ikke viger fra hendes side. En enkelt gang har jeg været hende, der sammen med far støttede mor i at føde uden en jordemoder, som ikke nåede frem. Nogle gange er jeg hende, der sidder stille ved siden af uden at gøre noget.

Grunde til at jeg elsker at være doula:

 

Magi

Først det åbenlyse: Enhver fødsel er magisk. Det er magisk at være med til fødsler hver gang, uanset hvordan de forløber. At se det lille liv fødes. At høre det første skrig. At se kvinden blive mor.

Udvikling

Graviditeten og fødslen er i min optik den smukkeste tid, hvor der er så rig mulighed for udvikling på alle fronter. Jeg elsker at følge de gravide, måske allerede fra de har testet positivt, og indtil de er blevet en lille ny familie. Især fordi der sker så meget i løbet af de ca. 9 måneder, graviditeten varer. Jeg har arbejdet med en del kvinder, som har svært ved at forholde sig til, at de er gravide, og at de skal føde deres barn. At bidrage på den rejse til at blive klar til at modtage sin lille baby, er en kæmpe gave og ikke mindst at se, hvor klar disse kvinder er, når fødslen sker.

Urkraft

Kvindens urkraft optager mig meget, og det er så vildt at se den stille, unge kvinde transformere sig til en brølende og stærk urkvinde, der finder ind til sin kerne og skinner derfra. Når hun ovenikøbet kan tage den styrke med videre på livets vej, går alting op i en højere enhed.

Parforholdet

Når kvinden har en partner, nyder jeg at se, hvordan de to vokser sammen som par og som forældre. Generelt oplever jeg, at de, der vælger en doula, i forvejen er meget tætte og fælles om det store arbejde, og nogle gange iværksætter jeg bittesmå tiltag under fødslen, som rykker parret endnu tættere sammen. Det er vigtigt, at man som doula netop giver plads til, at partneren kan komme endnu tættere på sin fødekvinde.

Vidensbank og støtte

Som doula holder jeg kvinden i hånden så meget, som hun har brug for i graviditet, fødsel og barsel. Det betyder også, at jeg får lov at dele min viden med hende og nogle gange også agere detektiv, hvis der opstår en ukendt situation, som vi skal finde en løsning på. Nogle kvinder oplever udfordringer på deres vej, som de har brug for støtte til, og så er jeg kun et opkald væk. Det giver mig utroligt meget at kunne give trygheden og hjælpen til den enkelte kvinde.

Når fødslen heler

Jeg har haft flere 2. gangs fødende, som har traumatiske fødsler bag sig. Igennem graviditeten har vi gennemarbejdet den første fødsel og forberedt den anden fødsel. At se hvordan denne anden fødsel heler sårene, er bare så smukt.

At være doula – en gave til mit hjerte

Det er meget forskelligt, hvor længe jeg ses med familien efter fødslen, men nogle hænger ved i flere år efter. Det er ret fantastisk. Og uanset så elsker jeg at følge lidt med i, hvordan det går familierne. Nogle mister jeg helt kontakten med, men de vil altid have en særlig plads i mit doulahjerte.

 

Dette billede har jeg modtaget fra kvinden, der føder i karret en smuk og kold aprilmorgen i år, og jeg har fået tilladelse fra den fantastiske jordemoder til at dele det: